Do góry

Dania główne Przepis na:

Czekoladowy makaron z szałwią boczkiem i zielonym groszkiem

Czekoladowy makaron z szałwią boczkiem i zielonym groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1371

Dodano:

Odsłon: 149

Domowy czekoladowy makaron na żółtkach z ciemnym kakao i oliwą z dodatkiem chili idealnie komponuje się z chrupiącym boczkiem, szałwią oraz kremowym serkiem i słodkim groszkiem.

Składniki

  • makaron czekoladowy:
  • 150 g mąki
  • łyżka ciemnego kakao
  • 4-5 żółtek
  • łyżeczka oliwy z oliwy z chili
  • szczypta soli
  • dodatki:
  • 5-6 cienkich plasterków surowego wędzonego boczku
  • 4 listki szałwi
  • szklanka mrożonego groszku
  • 100 g ricotty
  • 50 g parmezanu
  • łyżka mascarpone
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • kostka gorzkiej czekolady
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron czekoladowy:
    Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w foliowy woreczek i odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4-5 części. Wałkujemy na cienki placek, a następnie kroimy w cienkie długie paski. Jeśli mamy możliwość warto użyć maszynki do makaronu. Gotowy makaron układamy na stolnicy posypanej ciemnym kakao, by się nie pozlepiał. Makaron gotujemy około 2-3 minut w osolonym wrzątku.
    Dodatki:
    Parmezan mieszamy z ricottą, mascarpone i skórką z cytryny.
    Boczek smażymy na patelni z obu stron. Usmażony boczek przekładamy na papierowy ręcznik.
    Na patelnię po boczku wrzucamy na chwilkę listki szałwii, powinny stać się chrupiące. Zdejmujemy je i odkładamy obok boczku. Na tłuszcz wrzucamy groszek i podsmażamy, aż się rozmrozi, wrzucamy do niego makaron. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy boczkiem, listkami szałwii, układamy po kilka łyżeczek serka. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą i skórką z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń