Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy murzynek

Czekoladowy murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 208

Dodano:

Odsłon: 18621

Puszyste i proste ;)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do rondelka wsypuję szklankę cukru, dolewam szklankę mleka, po czym dodaję kakao, dżem oraz masło. Gotuję na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.

  2. Tortownicę lub inną blachę do ciasta o podobnej pojemności smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Rozgrzewam piekarnik do 200 st. C

  3. Przestudzoną masę przelewam do miski, dodaję jajka i miksuję. Wsypuję mąkę oraz sodę. Miksuję do połączenia składników. Gotową masę przelewam do przygotowanej blaszki. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 45 minut. Po upieczeniu wyłączam grzanie i zostawiam ciasto na 5 minut w zamkniętym piekarniku.Potem otwieram piekarnik, wyjmuję ciasto i przekładam z blaszki na kratkę lub ruszt, żeby ostygło i nie parowało od spodu.

  4. Polewa: w małym rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier i kakao, mieszam do rozpuszczenia i połączenia składników na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy składniki już się połączyły dodaję śmietanę i energicznie mieszam. Odstawiam na 2-3 minuty do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie wylewam łyżką polewę na ciasto, starając się wypełnić nią każde ewentualne pęknięcie w cieście. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagienka 27 lutego 2011 Lubie wlasnie taki mocno czekoladowy!
Wspaniale wyglada!Szybkie ciasto i smaczne,dobre w kazdej sytuacji.Polecam tez na wierzch dac prazone platki migdalow-tez smakuje to dobrze.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń