Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowy placek z wiśniami"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6516
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 141
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 825
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6516
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 141
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 825
Składniki
Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jeśli używamy owoców z kompotu – starannie odsączyć na sitku. Miękkie masło, sól, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Połączyć z masą maślaną, dodać mleko i wymieszać.
Foremkę (32x39 cm) natłuścić i obsypać mąką. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać wierzch. Poukładać wiśnie. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec ok. 35-40 minut.
Gotowe wyjąć z piekarnika i ostudzić. W tym samym czasie połamać kuwertury i roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do dwóch woreczków, ściąć lekko rożek i ozdabiać ciasto tworząc paski lub inne wzory. Pokroić na porcje, można też oprószyć cukrem pudrem.
Do ciasta warto dodać siekane orzechy włoskie – uprażone na suchej patelni lub grubo siekaną gorzką czekoladę.Źródło: Twoje Imperium