Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy placek z wiśniami

Czekoladowy placek z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowy placek z wiśniami"

Składniki

  • 40 dag wiśni (lub słoik 720 ml)
  • 25 dag masła
  • szczypta soli
  • 20 dag cukru
  • paczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 40 dag mąki
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 4 dag kakao
  • 5 łyżek mleka
  • po 5 dag kuwertury czekoladowej gorzkiej i białej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jeśli używamy owoców z kompotu – starannie odsączyć na sitku. Miękkie masło, sól, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować.

  2. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Połączyć z masą maślaną, dodać mleko i wymieszać.

  3. Foremkę (32x39 cm) natłuścić i obsypać mąką. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać wierzch. Poukładać wiśnie. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec ok. 35-40 minut.

  4. Gotowe wyjąć z piekarnika i ostudzić. W tym samym czasie połamać kuwertury i roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do dwóch woreczków, ściąć lekko rożek i ozdabiać ciasto tworząc paski lub inne wzory. Pokroić na porcje, można też oprószyć cukrem pudrem.

  5. Do ciasta warto dodać siekane orzechy włoskie – uprażone na suchej patelni lub grubo siekaną gorzką czekoladę.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń