Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy sekret Ameryki

Czekoladowy sekret Ameryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 269

Dodano:

Odsłon: 11423

MONTEZUMA, POTĘŻNY KRÓL AZTEKÓW, UWAŻAŁ, ŻE KAKAO JEST CENNIEJSZE NIŻ ZŁOTO. DLA NIEGO TO MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BYŁOBY ZATEM WARTĘ FORTUNĘ !

Składniki

  • CIASTO : 100G CZEKOLADY DESEROWEJ, 100G MASŁA, 3 JAJKA, 150 G CUKRU PUDRU, 1/2 ŁYZKI CUKRU WANILIOWEGO,
  • 200 G MĄKI , ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • POLEWA: 100G CZEKOLADY DESEROWEJ, 100 G BIAŁEJ CZEKOLADY
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. PODGRZEJ PIEKARNIK DO TEMPERATURY 200 ST. C. CZEKOLADĘ POŁAM NA MAŁE KAWAŁKI I WŁÓŻ DO RONDELKA. DODAJ MASŁO I ROZPUŚĆ CZEKOLADĘ NA WOLNYM OGNIU, A PÓŹNIEJ ODCZEKAJ, AŻ OSTYGNIE. DO CZEKOLADY DODAJ JAJKA, CUKIER, MĄKĘ, CUKIER WANILIOWY ORAZ PROSZEK DO PIECZENIA I UCIERAJ, AŻ POWSTANIE GŁADKA MASA.

  2. ROZPROWADŹ CIASTO W MAŁEJ, PROSTOKĄTNEJ FORMIE, O WYMIARACH OK. 20X30CM, WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA. PIECZ JE NA ŚRODKOWYM POZIOMIE PIEKARNIKA PRZEZ OKOŁO 20 MINUT. CZAS NA POLEWĘ. ROZPUŚĆ W MIKROFALÓWCE BIAŁĄ I DESEROWĄ CZEKOLADĘ. ROZPROWADŹ POLEWĘ NIERÓWNOMIERNIE NA CIEŚCIE, ABY UZYSKAĆ MARMURKOWY EFEKT. POZOSTAW DO ZASTYGNIĘCIA NA METALOWEJ KRATCE, A NASTEPNIE POKRÓJ CIASTO NA KWADRACIKI I PODAWAJ

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń