Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy sernik na zimno

Czekoladowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 520

Dodano:

Odsłon: 2656

Przepis na czekoladowy sernik na zimno z serka mascarpone

Składniki

  • 150 g pokruszonych ciastek waniliowych (ja miałam biszkopty herbatniki)
  • 90g roztopionego masła
  • 1 żelatyna deserowa
  • 120ml gorącej wody
  • 100g mlecznej czekolady
  • 750 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy dokładnie pokruszone ciastka i roztopione masło. Masę rozprowadzamy na dnie tortownicy o średnicy 23 cm ( ja nie mam tortownicy 23 cm, więc zrobiłam na tortownicy 28 cm i był nieco niższy). Pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie studzimy. Żelatynę łączymy z gorącą woda i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek miksujemy, następnie dodajemy powoli czekoladę. Cały czas miksując, niewielkim strumieniem, wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Śmietankę dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby sernik był jak najbardziej puszysty. Na spód z ciastek delikatnie przekładamy masę serową.

  2. Czas przygotowania 50 minut oczekiwania 4 godziny
    Czekoladowy sernik na zimno, dekorujemy według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń