Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy sernik z wiśniami

Czekoladowy sernik z wiśniami

Autor: konhambos

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1533

Dodano: 31.07.2017

Odsłon: 1678

Sernik bez pieczenia, na spodzie z Cantuccini (wloskie herbatniki mogdalowe) z kremem mascarpone i biala czekolada, ozdobiony wisniami w czekoladzie.

Składniki

  • 200 g Cantuccini
  • 100 g masla
  • szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 300 g chudego twarozku
  • 200 g bialej czekolady
  • esencja waniliowa lub 1/2 laski wanilii
  • wisnie do dekoracji
  • 100 g bialej czekolady
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Herbatniki zmiksowac lub pokruszyc w inny sposób, dodac roztopione maslo i sól, dokladnie wymieszac i przelozyc mase do tortownicy, mocno ubijajac i tworzac boki o wysokosci ok 1 cm.
    Wstawic do lodówki.
    Czekolade roztopic i lekko schlodzic, twarozek z mascarpone i wanilia miksowac ok. 1 min. dodac roztopiona czekolade a nastepnie wylozyc mase kremowa na spód sernika.
    Wstawic ponownie do lodówki.

  2. Roztopic reszte czekolady, zanurzac w niej kolejno wisnie, i suszyc je na papierze do pieczenia.
    Aby wisnie staly równo na serniku, mozna przed zanurzeniem w czekoladzie odciac kawalek spodu.
    Przed podaniem sernik udekorowac wisniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń