Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkości ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej czekolada. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny torcik musowy na biszkoptach. Ten deser przyniesie cudowne doznania smakowe oraz dostarczy dużej dawki endorfin. W połączeniu z filiżanką latte, można odpłynąć w kulinarne niebo. Przepis na ten deser jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. Gorąco polecam! :)
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 110
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 717
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 32
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 386
Polecam.
Odsłon: 454
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 110
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 717
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 32
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 386
Polecam.
Odsłon: 454
Składniki
Likier czekoladowy, wodę i miód gryczany przekładamy do garnuszka i lekko podgrzewamy dla dobrego połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie podłużne biszkopty, które nasączamy ostudzonym ponczem.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zdejmujemy z ognia. Do masy czekoladowej dodajemy partiami rozpuszczoną w wodzie żelatynę, pamiętając o energicznym mieszaniu. Następnie dodajemy jogurt grecki i miksujemy wszystko dla dobrego połączenia oraz delikatnego napowietrzenia masy. Śmietankę kremówkę dokładnie ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
Masę czekoladową wylewamy na biszkoptowy spód, wierzch posypujemy startą czekoladą mleczną i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do odpowiedniego stężenia.
Wierzch możemy posypać także gorzką czekoladą lub ciemnym kakao. * Jogurt grecki dodawany do masy powinien mieć temperaturę pokojową. Życzę smacznego! :)