Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 717

Dodano: 12.04.2018

Odsłon: 120

Truskawki, czekolada i szampan - to zdecydowanie zestaw idealny na Walentynki. A te wszystkie wspaniałe smaki znajdziecie w jednym wypieku. Delikatny i uroczy torcik, choć nie za słodki z pewnością uczyni ten dzień wyjątkowym. Bez względu na to, czy obchodzicie Walentynki czy też nie, to i tak życzę Wam wielkiej, niekończącej się miłości. Kochajcie się mniej niż jutro, a więcej niż wczoraj...

Składniki

  • Ciasto czekoladowe:
  • 200 g mąki pszennej
  • 280 g brązowego cukru
  • 170 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml mleka
  • 60 g ciemnego kakao
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem szampański:
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 180 ml szampana wytrawnego + 100 ml
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Mus truskawkowy:
  • 300 g truskawek *
  • 3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Dekoracja:
  • świeże truskawki i borówki
  • listki mięty
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie


  1. Ciasto czekoladowe

    Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przy pomocy miksera, dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie i krótko do połączenia się składników.
    Dno formy o wielkości około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wierzch ciasta ścinamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty.


  2. Krem szampański

    100 ml szampana doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na parze do podwojenia objętości. Cienkim strumieniem wlewamy do ubitych żółtek szampana, powstanie puszysta pianka. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną masę z żółtek, żelatynę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Krem chłodzimy w lodówce.


  3. Mus truskawkowy

    Do truskawek dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do truskawek. Mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż mus będzie miał konsystencję gęstego dżemu.

    Przełożenie

    Jeden blat ciasta czekoladowego przy pomocy tylki nr 12 dekorujemy kremem. Zewnętrzną i wewnętrzną stronę serca dekorujemy na około kremem szampańskim. W środku tą samą tylką wykładamy mus truskawkowy. Delikatnie przykrywamy drugim blatem ciastem, które w ten sam sposób dekorujemy. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami mięty.
    * użyłam mrożonych truskawek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń