Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czekoladowy tort bezowy"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 810
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 52
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9188
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 810
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 52
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9188
Składniki
Dzień wcześniej: blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Na papierze narysuj dwa kółka o średnicy 19 cm. Białka ubij ze szczyptą soli i łyżeczką soku z cytryny. Porcjami dosypuj 180 g cukru i ubijaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Kiedy piana z białek będzie już sztywna i lśniąca, dosyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj krem nugatowy. Lekko zamieszaj widelcem, żeby w cieście powstały jaśniejsze i ciemniejsze smugi.
Piekarnik rozgrzej do 100°C. Na każdy okrąg narysowany na papierze do pieczenia nałóż połowę masy bezowej. Delikatnie i równomiernie ją rozsmaruj.
Wstaw blachę z bezami do piekarnika i susz około godziny. Potem wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw blaty bezowe do wystygnięcia na noc.
Następnego dnia: czekoladę posiekaj. Śmietanę mocno podgrzej (uwaga, nie powinna się zagotować!), zdejmij z kuchenki. Wrzuć kawałki czekolady i mieszaj, aż się rozpuszczą. Przelej śmietankę do miseczki, wystudź, a następnie wstaw na 2 godziny do lodówki.
Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na cienkie cząstki. W garnku zagotuj 125 ml wody z cukrem waniliowym, 2 łyżkami cukru, kawałkiem skórki cytrynowej i 2 łyżka- mi soku cytrynowego. Do zalewy włóż gruszki. Gotuj je pod przykryciem 4 minuty. Wystudź w zalewie, wyjmij i osącz na papierowym ręczniku.
Schłodzoną czekoladową śmietanę ubij na sztywno. Jeden z blatów bezowych ułóż na paterze.
Posmaruj musem czekoladowym, poukładaj na nim cząstki gruszek. Schładzaj w lodówce 30 minut. Wyjmij z lodówki, przykryj drugim blatem bezowym.Źródło: Twój Styl