Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy tort z truskawkami i waniliową bitą śmietaną

Czekoladowy tort z truskawkami i waniliową bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 795

Dodano:

Odsłon: 2411

Ciasto jest mocno czekoladowe. Słodka delikatna śmietanka i truskawki dobrze przełamują smak gorzkiej czekolady. Tort przekładany jest bitą śmietaną, a nie klasycznym kremem waniliowym, bo chciałam, żeby ciasto było lekkie.

Składniki

  • ciasto:
  • 245g mąki
  • 400g cukru
  • 80g kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 250ml maślanki
  • 115g masła (roztopionego)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • konfitura truskawkowa (do posmarowania ciasta)
  • świeże truskawki
  • waniliowa bita śmietana:
  • 400g śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 55g cukru
  • kilka kropli soku z cytryny
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto:
    Nagrzać piekarnik do 180C.
    W misce miksera zmieszać suche składniki:mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Dodać mokre składniki: jajko, maślankę, stopione masło i ekstrakt waniliowy.
    Wymieszać wszystko mikserem na gładką masę.
    Dół formy do pieczenia wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem. Wlać połowę masy ( ja używałam tortownicy o średnicy 16cm) i wsadzić do piekarnika.
    Piec dopóki drewniany patyczek nie będzie obierał się ciastem, około 55 minut.
    Po tym czasie ciasto wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Tort przekładać masą i konfiturą dopiero jak będzie w temperaturze pokojowej.
    tort:
    Schłodzone ciasta wyjąć z formy. Jedno ciasto posmarować konfiturą na górze, drugie na dole.
    Do miski wlać śmietankę, dodać pastę waniliową i sok z cytryny. Ubijać na sztywną pianę, dodając powoli cukier.
    Gotową bitą śmietanę przełożyć ciasta.
    Na górę nałożyć połowę masy i przyozdobić truskawkami pociętymi w ćwiartki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń