Do góry

Przetwory Przepis na:

Czekośliwka w Speedcooku lub Thermomixie

Czekośliwka w Speedcooku lub Thermomixie

Autor:

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 2159

Dodano:

Odsłon: 627

Na wszystkich palnikach mojej kuchenki prażą się powidła w różnych stadiach zagęszczenia. Czekośliwka się nie mieści, nie ma rady! Postanowiłam więc przygotować kolejne jej porcje inaczej – używając Speedcooka (można też użyć Thermomixu, zasada działania obu urządzeń jest podobna). Całe szczęście, że go mam, choć do gotowania używam niezbyt często.

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek bez pestek (waga po wypestkowaniu)
  • 200-300 g cukru (ilość użytego cukru zależy od słodyczy śliwek)
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 2 kopiaste łyżki dobrego, ciemnego kakao
  • opcjonalnie – mała łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego, może być też cukier waniliowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włóż śliwki, zmiksuj 1 min/obr. 10, następnie gotuj przez 30 min/100°C/obr. 2. Podczas gotowania wyjmij miarkę z pokrywy naczynia, by mógł odparowywać nadmiar wilgoci.

  2. Dodaj cukier, wanilię, kakao i czekoladę, gotuj kolejne 60 min/100°C/obr. 3 lub do uzyskania pożądanej gęstości. Pamiętaj, że po ostudzeniu czekośliwka jest nieco bardziej gęsta, niż na gorąco, ale tylko nieco.

  3. Gorącą czekośliwkę przelej do wyparzonych słoiczków, mocno zakręć i pozostaw do wystudzenia. Możesz słoiki odwrócić do góry dnem.

  4. Czekośliwka nadaje się idealnie do smarowania pieczywa, gofrów, naleśników. Można nią przekładać torty i inne ciasta. Smakuje podobnie jak śliwki w czekoladzie. A ja przy okazji jej robienia wymyśliłam, że krócej odparowywana, przez co rzadsza, będzie bardzo fajnym sosem czekoladowym do polewania lodów, deserów, płatków śniadaniowych. Czekośliwka to fantastyczny, wszechstronny produkt! Przygotowana zaś w Speedcooku to zupełna łatwizna. Przy najbliższej okazji zrobię kolejną porcję albo dwie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń