Do góry

Przetwory Przepis na:

Czekowiśnia

Czekowiśnia

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9253

Dodano:

Odsłon: 584

Połączenie wiśni i czekolady to strzał w 10 -tkę...polecam pyszny dżem wiśniowy z dodatkiem kakao. Sprawdzi się ze świeżym pieczywem ale też jako dodatek do naleśników, lodów czy deserów

Składniki

  • Wiśnie 3 kg
  • cukier 80 dag
  • kakao 10 dag
  • cukier waniliowy
  • woda 1/2 szkl.
  • amaretto 4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wiśnie należy umyc i wydrylować. Przełozyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 1,5 godz. od czasu do czasu mieszając. Wystudzić, wstawic do lodówki. Na drugi dzień ponownie gotować na małym ogniu ok. 2 godz, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić, wstawic do lodówki. Kolejnego dnia wiśnie zagotować, dodac cukier waniliowy, kakao (rozpuszczone w wodzie aby nie było grudek) i amaretto. Wszystko9e wymieszac i gotowac jeszcze ok. 10 min. Mój dżem był dosyć rzadki, więc połowę zmiksowałam blenderem na gładką masę. Gorący dżem przełożyc do słoików, porządnie zakręcić, odwrócic słoiki na ok. 20 min pokrywką do dołu. Następnie zostawić do wystudzenia. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń