Do góry

Przetwory Przepis na:

Czereśnie w słoiku

Czereśnie w słoiku

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 2489

Dodano:

Odsłon: 473

Witam, w tym roku stawiam na kompoty. Można już znaleźć czereśnie w rozsądnej cenie, dlatego zachęcam do tego, aby zamknąć je w słoiku i cieszyć się ich smakiem zimą. Wbrew pozorom nie zajmuję to tak wiele czasu :)

Składniki

  • Czereśnie tyle ile chcemy zrobić słoików
  • Cukier 3-4 łyżki na litrowy słoik
  • Woda w zależnoiści ile będziemy mieli słoików
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czereśnie dokładnie umyć i pourywać ogonki.

    Litrowe słoiki wypełnić do 2/3 wysokości słoika owocami, następnie wsypać cukier i ponownie trochę czereśni. Wypełnione owocami słoiki zalać chłodną wodą (3/4 wysokości słoika).

    Słoiki mocno zakręcić, włożyć do dużego garnka (na dno położyć szmatkę) i zalać chłodną wodą. Słoiki pasteryzować ok. 20-30 min.

  2. Smacznego :)

  3. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń