Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czereśniowa kremówka"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 112
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 24
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 112
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 24
Składniki
Blaty: masło stop razem z czekoladą i cukrem w gorącej kąpieli wodnej. Zdejmij, przestudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli. Mąkę wymieszaj z mielonymi orzechami, wlej masło z czekoladą. Dodaj żółtka.
Delikatnie domieszaj pianę z białek. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 175oC. Piecz 40 minut. Wystudź.
Krem: białą czekoladę drobno zetrzyj. Śmietanę połącz z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. Ubij na sztywno. Dodaj startą czekoladę i delikatnie wymieszaj.
Ciasto rozetnij na 3 blaty. Przełóż je kremem i czereśniami. Schładzaj ok. 30 minut. Przed podaniem posmaruj polewą owocową. Lukrem zrób ozdobne wzorki. Ew. udekoruj kremówkę wisien kami koktajlowymi i marcepanowymi listkami.Źródło: Naj