Do góry

Zupy Przepis na:

Czernina

Czernina

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3079

Dodano:

Odsłon: 19148

Danie od zawsze wzbudzające kontrowersje. Albo się ją kocha, albo nienawidzi;)

Składniki

  • 2 skrzydełka kacze
  • szyjka kacza
  • żołądek i serce kacze
  • włoszczyzna na rosół
  • garść suszonych kandyzowanych gruszek
  • sól, pieprz
  • krew z kaczki (z octem)
  • ocet i cukier
  • majeranek i sos sojowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Skrzydełka, szyjkę i podroby gotujemy wraz z włoszczyzną tak jak na tradycyjny rosół. Gdy mięsko jest już miękkie, wyciągamy je z rosołu razem z warzywami. Pozostawiamy do ostygnięcia i potem obieramy z mięsa, a warzywa kroimy w mniejsze kawałki.

  2. Odcedzony z mięsa i warzyw rosół podgrzewamy i dolewamy do niego krew. Krew wcześniej najlepiej zahartować wlewając do niej trochę ciepłego rosołu, wtedy mamy pewność, że się nie zważy. Zahartowaną krew wlewamy do rosołu i energicznie mieszamy. Można zagęścić 2 łyżkami mąki, ale nie jest to konieczne.

  3. Ostatnim krokiem jest doprawienie zupy. Ja dodaję odrobinę sosu sojowego, cukier i ocet. Musicie to zrobić "na oko", tak aby zupa była słodko-kwaśna. Uważajcie na ocet. Myślę, że na duży garnek 4 łyżki octu to max. Potem dosładzajcie wg uznania. Na koniec wrzucić trochę majeranku.

  4. Gdy zupa osiągnie już smak idealny, dodajemy wyjęte wcześniej warzywa i pokrojone mięsko. Podawać koniecznie z lanymi kluseczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 20 września 2012 U nast też była z suszonymi owocami, bez majeranku, taka klasyczna... Wyglądała jak z czekolady i tak tez mi wmawiano jak byłam mała... Ale nie byłam taka naiwna, pamiętam ten obrzydliwy smak i brzegi talerza usmarowane skrzepami... Najgorszy koszmar kulinarny dzieciństwa! A chyba matka dobrze gotowała, bo wszyscy inni (goście też) jedli z apetytem.

Ps. Babcia gotowała z suszonymi grzybami, ale podobno ta wersja była niejadalna...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Meg_KR 16 września 2012 Lubię tę zupę chodź dawno jej nie jadłam.U mnie w domu tata lubi i gotuje ale troszkę inaczej bo dodaje suszone (nie kandyzowane) gruszki jabłka i śliwki i nie dodaje sosu sojowego ani majeranku.Pozdrawiam

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń