Do góry

Dania główne Przepis na:

Czerwone leczo

Czerwone leczo

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 918

Dodano:

Odsłon: 741

Leczo

Składniki

  • 3 małe cukinie
  • 2 pęta cienkiej kiełbasy
  • 2.5-3 czerwone papryki
  • 200-250 g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki pieczonych pomidorów w sosie własnym (najlepsze byłyby pomidory typu “fire-roasted”)
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • czarny świeżo mielony pieprz (kilka obrotów młynka)
  • pół łyżeczki soli (morskiej)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę, i cukinię obieramy, a następnie kroimy w półplasterki. Paprykę kroimy w średnią kostkę. Pieczarki kroimy w ósemki, pozbywając się uprzednio nóżek.

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej przez chwilę cebulę, a następnie dodajemy kiełbasę kiedy cebula ma już rumiany kolor. Całość podsmażamy. Przekładamy uzmazone składniki do garnka i zabieramy się za podsmażenie kolejno papryki, i pieczarek. Pieczarki dodatkowo posypuje świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej podsmażyć każdy składnik osobno na bardzo malej ilości oliwy z oliwek po łyżce stołowej na każdy rzut warzyw najlepiej na teflonowej patelni. Wtedy warzywa ładnie się rumienia, a potrawa zyskuje na smaku. Nie “trzymajmy” warzyw na patelni aż zmiękną.

  3. Kiedy wszystkie warzywa przełożymy do garnka, podlejmy je odrobina wody. Dodajmy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, kiełbasą i pomidory z puszki. Doprawiamy czarnym pieprzem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, papryki mielone, ziarenka pieprzu, pól łyżki cukru i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 30 min.

  4. Pamiętajcie, by mieszać od czasu do czasu nasze leczo w trakcie gotowania, żeby składniki nie przywierały do garnka. Na początek dodałam pól łyżki cukru, a drugie pól pod koniec gotowania kiedy składniki “przegryzly się”.

  5. Po 30 min. zestawiamy leczo z ognia i sprawdzamy czy warzywa są dostatecznie miękkie, ale nie rozgotowane. Tesli potrzeba, możemy zostawić leczo jeszcze na ok. 10 min. na wolnym ogniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń