Do góry

Zupy Przepis na:

Czerwony barszcz z soczewicą

Czerwony barszcz z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 437

Dodano:

Odsłon: 171

Buraki oczyszczają organizm z toksyn, warto raz na jakiś czas mieć w menu zupę z tego warzywa, dziś w nieoczywistej wersji – z soczewicą.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 6-8 łyżek nasion czerwonej soczewicy
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 buraki, wielkości piłki tenisowej, starte na tarce.
  • sok z 1/2 limonk
  • Pieprz
  • Do dekoracji: starty burak, koperek, nasiona granatu (opcjonalnie)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać cebulę – smażyć przez 2-3 minuty, dodać czosnek – smażyć kolejną minutę. Dodać wodę, soczewicę, starte buraki (należy zostawić trochę do dekoracji), kumin, liście laurowe, ziele angielskie, ocet balsamiczny. Gotować na średnim ogniu, aż buraki i soczewica będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem do smaku oraz sokiem z limonki.

  2. Udekorować i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 22 marca Z soczewicą jeszcze nie próbowałem, pora skosztować. Marcin, gratki za publikacje w Durszlaku ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń