Do góry

Zupy Przepis na:

Czerwony krem z płatkami kukurydzianymi

Czerwony krem z płatkami kukurydzianymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24580

Dodano:

Odsłon: 10798

Propozycja na intensywnie czerwony, pożywny, smaczny i lekko słodki krem warzywny podawany z płatkami kukurydzianymi. Ten ostatni dodatek możemy zastąpić innym ulubionym np. kaszą, makaronem lub kleksem jogurtu.

Składniki

  • około 1,5 litra bulionu
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 burak czerwony
  • 1 czerwona cebula
  • 5 marchewek
  • 1 por
  • 1 korzeń pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (około 1 cm)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek (około 2 łyżki)
  • + płatki kukurydziane
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę, paprykę i por kroimy, a buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek do momentu aż warzywa delikatnie zmiękną.

    Marchewki oraz pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy i wrzucamy do gotującego się bulionu. Po około 5 minutach dorzucamy podsmażone wcześniej warzywa i kawałek imbiru. Wszystko gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa nabiorą odpowiedniej miękkości (około 30 minut).

    Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane ząbki czosnku.

  2. Zawartość garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę.

    Powstały krem jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.

    * Jeśli nie gustujemy w zbyt słodkich zupach, możemy ją zakwasić octem jabłkowym.

    Podajemy z płatkami kukurydzianymi lub innymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń