Do góry

Dodatki Przepis na:

Czeski knedlik

Czeski knedlik

Autor:

Przepisów i artykułów: 269 Ocena: 2435

Dodano:

Odsłon: 10175

Uwielbiam wszelkiego rodzaj kluski drożdżowe. XD Czeski knedlik znajduje się w czołówce moich ulubionych drożdżowych dodatków. Jest dość prosty w wykonaniu, a z mięsnym sosem tworzy duet wprost idealny.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • około 200 ml ciepłego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • Jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 bułka (np. kajzerka)
  • łyżeczka cukru
  • Sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bułkę kroimy w kostkę i wysuszamy na suchej patelni na grzanki.

  2. Drożdże zasypujemy w kubeczku cukrem, dokładnie rozcieramy, aż się rozpuszczą, zalewamy połową mleka i odstawiamy na około 10 min żeby zaczęły pracować.

  3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i drożdżowy zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając pozostałe mleko. Mleka dodajemy tyle ile zabierze ciasto. Ma ono być gładkie i elastyczne. Do takiego ciasta dodajemy grzanki. Jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Przekładamy je do obsypanej mąką miski, oprószamy górę mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  4. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat chwilę zagniatamy, żeby je odgazować i formujemy z niego podłużny walec. W dużym garnku (około 5 l, pamiętajcie, że w czasie gotowanie knedlik jeszcze urośnie więc specjalnie użyjcie większego garnka) zagotowujemy 3 l wody. Wodę solimy. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niej delikatnie nasz knedlik.

  5. Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas go obracając. Ugotowany wyciągamy z wody, kroimy w plastry i podajemy z mięsnym sosem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 06 lipca Dodaję więcej grzanek i uformowany knedlik zawijam w gazę i ściereczkę (tak mnie uczyła Czeszka) i dopiero wrzucam do gotowania. Oczywiście mięsko, sosik i gotowana (zasmażana) kapustka. Pycha. Podsmażone - tak jak zauważyła Nevermore - też pycha. :) Ale narobiłaś mi smaku.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 lipca Proste, a jakie pyszne jedzonko :) Można też plasterki podsmażyć i również świetnie smakują :D Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń