Do góry

Dania główne Przepis na:

Czeskie knedliki ziemniaczane

Przepis dnia 2010-11-30
Czeskie knedliki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 545

Dodano:

Odsłon: 43996

pyszne z jogurtem lub pieczenią

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę pokroic w kostkę, przyrumienic na maśle. Ziemniaki ugotowac, dobrze ugnieśc praską. Przełożyc do większego naczynia. Zagnieśc z mąką i kaszą manną. Dodac jajko oraz przyrumienioną bułkę. Przyprawic. Całośc zagnieśc na jednolitą masę. Formowac kluski. Gotowac we wrzącej, osolonej wodzie ok. 15 minut.

  2. Podawac z cebulką i jogurtem naturalnym lub jako dodatek do pieczeni, gulaszu. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 16 marca 2011 kluchy wyszły bardzo smaczne- szczególnie z sosem mięsnym :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

piechjo 28 stycznia 2011 robiłam, następnym razem dam mniej mąki bo wychodzą trochę twarde, ale poza tym bardzo smaczne, polecam

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zbyszek5812op 04 stycznia 2011 jeszcze nie jadłem trzeba spróbować ale już mi ślinka cieknie pozdrawiam

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marynia53 04 stycznia 2011 prawdziwe praskie knedle ,to jedna duza klucha gotowana w sciereczce ,a po ugotowaniu krojona na plastry,podawana z pieczenia wieprzowa i kapusta - takie jadlam w Pradze zawsze kiedy ja odwiedzalam,w knajpce na Vaclawskich Namestach,no i po takim daniu koniecznie szklaneczka czeskiego piwa podawanego zawsze w idealnej temperaturze ...mniam

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 04 stycznia 2011 bardzo mi sie podoba ten przepis i klucha na pewno zostanie wkrótce popełniona :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dora350 07 grudnia 2010 kiedyś myslałam o tym daniu,super ze ktos sie nim podzielił:),juz sie biore do roboty!

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 28 listopada 2010 Knedliki jadłam podane z gulaszem, będąc kiedyś w Czechach - smak pamiętam do dziś. Dziękuję za przepis. :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń