Do góry

Przetwory Przepis na:

Czosnek marynowany w oliwie z ziołami

Czosnek marynowany w oliwie z ziołami

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 98

Dodano:

Odsłon: 184

Czosnek o podkręconym smaku będzie świetnym dodatkiem do sałatek, ryb, grzanek i nawet mięs. Tutaj przepis na czosnek z chilli oraz czosnek z cytryną w oliwie.

Składniki

  • 4 główki czosnku
  • pół papryczki chilli
  • 2 łyżki kulek pieprzu czarnego (może być także kolorowy)
  • po jednej łyżeczce ziół suszonych: tymianek, bazylia, oregano
  • 2 szczypty soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek (dobrej jakości, z pierwszego tłoczenia)
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czosnek obieramy z łupinek. Z papryczki usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.

  2. Do czystych i wyparzonych słoiczków wkładamy przyprawy, a następnie ząbki czosnku. Do jednego ze słoiczków dodajemy papryczkę, a do drugiego skórkę z cytryny. Słoiczki wypełniamy maksymalnie. Nie musimy być w nich bardzo ciasno, ale warto wykorzystać jak najwięcej miejsca. Następnie zalewamy wszystko oliwą i mocno zakręcamy słoiczki.

  3. Pasteryzujemy na mokro przez około 10 minut lub na sucho w piekarniku (około 30 minut w 130 stopniach). Zapasteryzowane słoiczki odwracamy zakrętką do dołu i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie chowamy w ciemne miejsce na około 4 tygodnie, aby oliwa i czosnek “dojrzały”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 stycznia Do sałatek rzecz idealna, wypróbowany nie raz :) Z moimi ulubionymi rybami, też się sprawdza idealnie, no i chili też jest ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń