Do góry

Przekąski Przepis na:

Czosnkowe bułeczki

Czosnkowe bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1193

Dodano:

Odsłon: 11488

Pyszne, czosnkowe bułeczki ! :)

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki:
    400 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    30 g drożdży
    260 g ciepłego mleka
    30 g rozpuszczonego masła

    Nadzienie:
    60 g miękkiego masła
    6 ząbków czosnku - drobno posiekanych
    suszona lub świeża natka pietruszki

  2. Przygotowanie:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Następnie wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, delikatnie posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godz.

    Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta , robimy dłuższy wałeczek, delikatnie go spłaszczamy i układamy na natłuszczonej blaszce. Odstawiamy do ponownego napuszenia na ok. 20 min.

    Wyrośnięte bułeczki nacinamy dość głęboko wzdłuż lub dwa razy w poprzek. Składniki nadzienia dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy je w nacięcia.

    Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 20 min.

    Od razu po upieczeniu smarujemy bułeczki delikatnie wodą . Najlepsze są jeszcze ciepłe ! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń