Do góry

Dodatki Przepis na:

czosnkowy chlebek do dań z grilla

czosnkowy chlebek do dań z grilla

Autor: Pieprzyczfantazja

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 67

Dodano: 06.05.2018

Odsłon: 1318

Świetny dodatek do grillowanego mięsa :)

Składniki

  • 50 dkg mąki
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 4 dkg drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 kostki masła
  • 6 ząbków czosnku
  • odrobina natki pietruszki
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiałam przez sitko.


  2. Z tej porcji mąki odmierzyłam 3 łyżki mąki i rozmieszałam z drożdżami, ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.

  3. Kiedy zaczyn już wyrósł połączyłam go z pozostałą mąką, dodałam sól, olej ok. 2-3 łyżek.

  4. Wyrobiłam ciasto i rozwałkowałam.


  5. Rozwałkowane ciasto posmarowałam masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.

    Pokroiłam w nierówne paski.

  6. Każdy pasek ciasta rolowałam a na koniec wszystkie splotłam w warkocz.


  7. Piekłam ok. 20 minut w 200 stopniach.


  8. Chlebek jest fantastycznym dodatkiem do grillowanej karkówki czy kiełbaski :D

    Polecam i życzę smacznego :D To się robi naprawdę szybko!

    Lidka


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń