Do góry

Dodatki Przepis na:

Czy można zakisić cebulę?

Czy można zakisić cebulę?

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 2304

Dodano:

Odsłon: 2474

Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

Składniki

  • kilka surowych cebul, najlepiej czerwonych, bo bardzo ładnie wyglądają
  • woda jak do wszystkich kiszonek (filtrowana lub przegotowana i wystudzona)
  • nierafinowana sól w ilości 15 g na 1 litr wody (uzyskamy solankę 1,5%)
  • odpowiednio duży słoik/słój z nakrętką lub innym szczelnym zamknięciem
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz z łusek, pokrój w półplasterki lub plasterki zależnie od chęci i od wielkości cebuli (moje były duże!). Włóż do słoja, nie wypełniając go aż po brzeg, musi zostać trochę wolnego miejsca.

  2. Zalej letnią solanką 1,5-procentową, czyli przygotowaną w proporcji 15 g soli na 1 litr wody. Oczywiście solankę przygotowujemy w ilości potrzebnej do całkowitego zalania cebulowych krążków. Ilość zalewy zależna jest od ilości warzyw w słoju.

  3. Słoik zakręć i postaw w ciepłym miejscu (ale nie na piecu, bez przesady!) na tydzień lub dłużej, nawet do dwóch miesięcy, aż do uzyskania pożądanego smaku. Niektórzy zalecają od czasu do czasu odkręcić słoik, żeby odgazować kiszonkę, ale nie trzeba koniecznie robić tego codziennie. Ja otworzyłam swoją cebulę pierwszy raz dopiero po tygodniu.

  4. Kiszona cebula wygląda bardzo ładnie na talerzu. Jest pięknie, jednolicie różowa, smak też niczego sobie, da się ją zjeść bez dodatków. Postanowiłam dać jej jeszcze trochę czasu w cieple i zobaczę, jak będzie postępować proces fermentacji i co uzyskam za tydzień, dwa. Oczywiście w międzyczasie będę po trochu podbierać ze słoja, bo to już jest dobre! Czy ktoś z Was także zdecyduje się zakisić cebulę?

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń