Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis trochę indyjski. Na dahl, soczewicę. Potrawa wyszła niesamowicie gęsta, kremista i rozgrzewająca. Nie mówiąc już o tym, że ekstremalnie sycąca.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 222
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 773
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1822
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 242
Polecam.
Odsłon: 297
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 222
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 773
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1822
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 242
Polecam.
Odsłon: 297
Składniki
Soczewicę namaczam przez noc. Kurczaka gotuję z marchewką. Studzę i obieram. Marchew kroję w półtalarki. Pozostawiam część bulionu. Na patelni rozgrzewam oliwę. Cebulę drobno siekam, smażę i zasypuję cukrem. Karmelizuję. Papryki myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Dodaję do cebuli. Podsmażam. Dodaję marchew. Podgrzewam kilka chwil. Odstawiam na bok. Obranego kurczaka smażę na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiam. Odstawiam na bok. Odsączam soczewicę i przekładam do dużego garnka. Zalewam przecierem pomidorowym i bulionem drobiowym. Gotuję. Dodaję odcedzona ciecierzycę i duszę. Przyprawiam. Dodaję podsmażone warzywa i mięso. Wkrawam cukinię. Duszę. W razie potrzeb dodaję bulion. Awokado rozkrawam, łyżeczką wyjmuję miąższ i miażdżę widelcem. Dodaję skórkę i sok limonki, dodaję czosnek. Mieszam dokładnie. Łączę z mlekiem kokosowym. Kiedy dahl ma już gęstą konsystencję gulaszu, dodaję kokosowe awokado. Mieszam krótko. Podaję posypane pieczoną cieciorką z kleksem śmietany.