Do góry

Desery Przepis na:

Daktylowe kulki mocy

Daktylowe kulki mocy

Autor: roslinnejadlo

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 15

Dodano: 10.06.2018

Odsłon: 2256

Przepis, który świetnie oddaje powiedzenie w prostocie siła! Przygotowanie banalnie proste, a bomba energetyczna potężna. Bardzo dobra alternatywa dla batoników owsianych :)

Składniki

  • 0,5 szklanki daktyli namoczonych we wrzątku przez 1 godzinę
  • 1 szklanka mieszanki orzechów, migdałów, pestek słonecznika (u mnie nerkowce, ale równie dobre będą laskowe)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy (opcjonalnie dla dużych łasuchów)
  • przyprawy: kakao, cynamon, kardamon, imbir, szczypta soli (co lubicie)
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe, sezam, mak, mieszanka cukru pudru z cynamonem i kakao
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W blenderze lub młynku do kawy mielimy orzechy i nasiona, przekładamy do miski i mieszamy z przyprawami (ilość zależy od Was, masę można próbować)

  2. Płatki owsiane również mielimy i przesypujemy do osobnej miseczki.

  3. Daktyle odsączamy z wody (nie wylewajcie jej może się przydać jak za dużo dodacie płatków owsianych) i miksujemy na gładką pastę.

  4. Pastę daktylową dodajemy do zmielonych orzechów i dokładnie mieszamy. Partiami dodajemy płatki owsiane i ugniatamy do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal będzie plastyczna.
    Może się okazać, że nie wykorzystacie całej ilości zmielonych płatków, wszystko zależy od daktyli :)
    Jeżeli dodacie ich za dużo (płatków) i masa będzie twarda, można dodać odrobinę wody pozostałej po moczeniu daktyli.

  5. Powstałe ciasto chowamy na 15 min do lodówki, żeby się schłodziło i łatwiej formowało.
    Kulki formujemy w zwilżonych dłoniach i obtaczamy wybranymi dodatkami.

  6. Przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 10 czerwca Świetne, uwielbiam takie kuleczki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń