Do góry

Desery Przepis na:

Daktylowiec

Daktylowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 361

Dodano:

Odsłon: 369

Daktylowiec

Składniki

  • 230 g daktyli suszonych
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 85 g roztopionego masła 82% lub oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • POLEWA:
  • 2 płaskie łyżki masła 82%
  • 2 łyżki śmietanki 12%
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru kokosowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Daktyle oraz sodę oczyszczoną zalej gorącą wodą.

    2. Odstaw, aż zmiękną i wystygną.

    3. Zblenduj na gładką masę.

    4. Do miski włóż suche składniki.

    5. Następnie mokre i wszystko razem wymieszaj.

    6. Przełóż do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

    7. Piecz około 50 minut w temperaturze 180°C.

  2. 8. Przygotuj polewę czekoladową - wszystkie składniki polewy włóż do rondelka. Podgrzewaj, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści.

    9. Udekoruj polewą ciasto.

    10. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń