Do góry

Dania główne Przepis na:

Dania szybkie z pięciu produktów

Dania szybkie z pięciu produktów

Autor: Tina

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18982

Dodano: 26.11.2008

Odsłon: 28

Wypróbowany przepis na "Dania szybkie z pięciu produktów"

Składniki

  • Kilka niedrogich składników
  • trochę przypraw i nasze pomysły... Tyle wystarczy
  • by bez trudu wyczarować smakołyki na kilka dni. Niewiarygodne? Sprawdź!
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1.Sałatka jarzynowa z lekkim sosem

  2. Jak to zrobić? Obraną włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę i seler ugotuj razem z mięsem. Ugotuj też 2 jajka na twardo, a następnie obierz je ze skorupek. Wszystkie ostudzone pokrój w kostkę. Dodaj pocięty w cienkie talarki por. Sałatkę przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z 2–3 łyżkami jogurtu. Schłodź. Sos przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj łyżkę posiekanej natki.

  3. 2.Galaretka drobiowa

  4. Jak to zrobić? Ugotuj filet z włoszczyzną. Wyjmij z wywaru, ostudź. Mięso i jarzyny potnij w plasterki, ułóż na półmisku. Jeśli chcesz, dodaj też plasterki ugotowanego na twardo jajka. Wywar przecedź, zagotuj. W szklance płynu rozpuść łyżeczkę żelatyny. Zalej tym na półmisku, wystudź.

  5. Zimną galaretkę podaj z sosem jogurtowo-cytrynowym.

  6. 3. Kąski w cieście

  7. Jak to zrobić? Umyte mięso pokrój w kostkę. Z jajka, mąki i wody zrób ciasto naleśnikowe, dodaj do niego startą marchewkę, przypraw. W cieście zanurzaj kawałki mięsa, smaż na rozgrzanym tłuszczu.

  8. kąski świetnie smakują i na ciepło, i na zimno. W obu wersjach możesz serwować je z dipem. Przygotujesz go z jogurtu i pokrojonego w cienkie plasterki pora.

  9. 4. Rosół z lanymi kluseczkami

  10. Jak to zrobić? Z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotuj rosół (na bardzo małym ogniu, wywar nie powinien się gotować, jedynie mrugać). Jajko utrzyj z łyżką mąki. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do rosołu (cały czas mieszając). Po chwili gotowania danie będzie gotowe!

  11. taki rosół znakomicie smakuje z posiekanym koperkiem.

  12. 5. Kotlety z siekanego mięsa

  13. Jak to zrobić? Mięso i por posiekaj. Resztę jarzyn zetrzyj. Do składników wbij jajko, wsyp mąkę (tyle, by skleiła ). Masę przypraw i nakładaj na rozgrzany tłuszcz, formując kotleciki. Usmaż z obu stron. : kotlety smaż na maśle.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń