Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dania szybkie z pięciu produktów"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 341
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 411
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 686
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 341
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 411
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 686
Składniki
<strong>1.Sałatka jarzynowa z lekkim sosem</strong>
Jak to zrobić? Obraną włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę i seler ugotuj razem z mięsem. Ugotuj też 2 jajka na twardo, a następnie obierz je ze skorupek. Wszystkie ostudzone pokrój w kostkę. Dodaj pocięty w cienkie talarki por. Sałatkę przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z 2–3 łyżkami jogurtu. Schłodź. Sos przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj łyżkę posiekanej natki.
<strong>2.Galaretka drobiowa</strong>
Jak to zrobić? Ugotuj filet z włoszczyzną. Wyjmij z wywaru, ostudź. Mięso i jarzyny potnij w plasterki, ułóż na półmisku. Jeśli chcesz, dodaj też plasterki ugotowanego na twardo jajka. Wywar przecedź, zagotuj. W szklance płynu rozpuść łyżeczkę żelatyny. Zalej tym na półmisku, wystudź.
Zimną galaretkę podaj z sosem jogurtowo-cytrynowym.
<strong>3. Kąski w cieście</strong>
Jak to zrobić? Umyte mięso pokrój w kostkę. Z jajka, mąki i wody zrób ciasto naleśnikowe, dodaj do niego startą marchewkę, przypraw. W cieście zanurzaj kawałki mięsa, smaż na rozgrzanym tłuszczu.
kąski świetnie smakują i na ciepło, i na zimno. W obu wersjach możesz serwować je z dipem. Przygotujesz go z jogurtu i pokrojonego w cienkie plasterki pora.
<strong>4. Rosół z lanymi kluseczkami</strong>
Jak to zrobić? Z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotuj rosół (na bardzo małym ogniu, wywar nie powinien się gotować, jedynie mrugać). Jajko utrzyj z łyżką mąki. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do rosołu (cały czas mieszając). Po chwili gotowania danie będzie gotowe!
taki rosół znakomicie smakuje z posiekanym koperkiem.
<strong>5. Kotlety z siekanego mięsa </strong>
Jak to zrobić? Mięso i por posiekaj. Resztę jarzyn zetrzyj. Do składników wbij jajko, wsyp mąkę (tyle, by skleiła ). Masę przypraw i nakładaj na rozgrzany tłuszcz, formując kotleciki. Usmaż z obu stron. : kotlety smaż na maśle.Źródło: Tina