Do góry

Dania główne Przepis na:

Dania wigilijne - Placki „kopytkowe” z kapustą i grzybkami lub sosem grzybowym

Dania wigilijne - Placki „kopytkowe” z kapustą i grzybkami lub sosem grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 914

Dodano:

Odsłon: 2572

Kolejny przykład regionalnej i chyba mało znanej potrawy wigilijnej. Zapewniam Was - warta grzechu...

Składniki

  • Placki:
  • 8 – 9 niedużych ziemniaków (lub odpowiednio mniej, większych)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ szklanki mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • masło klarowane do smażenia
  • Kapusta z grzybkami:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 7 dużych cebul obranych i pokrojonych w piórka (lub jak kto woli półtalarki)
  • garstka grzybków suszonych
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • Sos grzybowy:
  • garść grzybków suszonych
  • łyżka mąki
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ szklanki gęstej śmietany
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Placki:

    Ziemniaki obrałem i ugotowałem do miękkości (użyłem gotowanych dzień wcześniej). Przecisnąłem je przez praskę, dodałem jajko, mąkę i sól. Ilość mąki podałem orientacyjnie. W trakcie zagniatania ciasta, podsypywałem zwykłą mąką pszenną. Ciasto na kopytka nie powinno się w zasadzie kleić do rąk i być na tyle elastyczne, żeby można było bez problemu uformować z niego wałek. Powinien być w kształcie i wielkości zbliżonej do angielki (w innych rejonach znanej jako bułka paryska).
    Z takiego wałka odcinałem paski o szerokości ok. ½ cm. Rozgniatałem je dłonią (ewentualnie wałkiem) nadając im kształt placuszków.

    Na rozgrzanej patelni rozpuściłem masło klarowane i kładłem nasze placuszki. Obsmażyłem z obu stron do zarumienienia.

  2. Kapusta z grzybkami:

    Kapustę ugotowałem do miękkości bez przypraw.

    Grzyby umyłem i zalałem zimną wodą. Po kilku godzinach
    ugotowałem je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po wystudzeniu, grzyby odcedziłem z wywaru. Drobno pokroiłem.

    Razem z wywarem z gotowania dodałem do kapusty.

    Pokrojoną w piórka cebulę usmażyłem na oleju do miękkości. Dodałem (razem z olejem) do kapusty. / W wersji dalekiej od wigilijnej doprawiam tę kapustę smalcem lub stopioną słoninką/.

    Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

  3. Sos grzybowy:

    Grzyby umyłem i zalałem zimną wodą. Po kilku godzinach ugotowałem je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po wystudzeniu, grzyby odcedziłem z wywaru. Drobno pokroiłem.

    Na rozgrzanej patelni rozpuściłem masło klarowane. Następnie dodałem mąkę, roztarłem, dodałem ostudzoną część wywaru z grzybów. Wymieszałem.

    Zagotowałem pozostały wywar. Zasmażkę z patelni oraz pokrojone grzyby dodałem, wymieszałem i ponownie zagotowałem.

    Odstawiłem, dodałem śmietanę, doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

  4. Ciepłe placki nakładałem na talerz. Na nich podałem kapustę z grzybami lub sos grzybowy. W zależności od wybranej wersji.


    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń