Do góry

Desery Przepis na:

Dania z kapustą pekińską

Dania z kapustą pekińską

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 14

Przepis wart wypróbowania: "Dania z kapustą pekińską"

Składniki

  • W naszej kuchni stanowi główny składnik surówek i sałatek
  • chociaż dopiero po ugotowaniu albo zesmażeniu kapusta ta wydobywa swój naturalny słodkawy smak
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W kuchni azjatyckiej używa się jej do zawijania wieprzowiny lub ostryg, jest też em zup. Wybornie smakuje smażona. Można do niej dodać inne warzywa, ser tofu, mięso albo grzyby. Sprawdza się w zapiekankach, z makaronami i serami.

  2. Z patelni: Posiekaj czosnek i cebulę. Dołóż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmaż wszystko na patelni. Dodaj kapustę pekińską pokrojoną w cienkie paski i duś przez 20 minut. Przypraw i dodaj przecier pomidorowy. Podawaj na gorąco z ziemniakami.

  3. W pysznej zupie: Kapusta pekińska świetnie smakuje w zupie z grzybami shitake i kukurydzą. W garnku zagotuj bulion warzywny. Wsyp kukurydzę, pokrojoną kapustę pekińską, grzyby (wcześniej namoczone) i pokrojone marchewki. Gotuj na małym ogniu 15 minut. Dodaj sól, pieprz i olej sezamowy. Posyp szczypiorem.

  4. W woku: Pierś kurzą pokrój i marynuj kwadrans w mieszance sosu sojowego i białego wina. Mięso smaż przez chwilę, wyjmij. Do woka wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek i łyżeczkę kolendry. Podlej białym winem i smaż wszystko 3 minuty.

  5. Dodaj pokrojoną kapustę pekińską, sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Smaż chwilę, przełóż mięso, dopraw i smaż, aż kurczak będzie miękki.

  6. W zdrowej sałatce

  7. Do dużej miski wrzuć pokrojoną kapustę pekińską, surową marchewkę pokrojoną w długie pałeczki i tak samo pokrojonego selera.

  8. Dodaj krążki czerwonej i żółtej papryki, pokrojonego w pałki ananasa z puszki i pokrojoną w plasterki cebulkę cukrową. Delikatnie wszystko wymieszaj. Sos przygotuj z oliwy orzechowej albo tłoczonej na zimno oliwy rzepakowej, soku z ananasa, lekkiego sosu sojowego i octu jabłkowego.

  9. Polej sałatkę sosem i posyp całość grubo zmielonym, czarnym pieprzem.

  10. W Chinach uprawiano ją już ponad tysiąc lat temu, ale inne kraje podbiła dopiero na początku XX wieku. Ma mało kalorii, jest wspaniałym źródłem beta-karotenu.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń