Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Danie kremowe z sosem pesto pachnące czosnkiem"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 65
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 70
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 65
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 70
Składniki
Sposób przygotowania: 1. Ryż opłucz na sitku, dokładnie osącz. Cebulkę obierz, posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło z łyżką oliwy. Wrzuć cebulkę i ryż. Całość smaż, stale mieszając.
Kiedy ziarenka ryżu zrobią się szkliste, zalej je winem. Poczekaj, aż ryż je wchłonie. Wtedy dolej połowę bulionu i duś do miękkości. W czasie gotowania dolewaj resztę bulionu.
Czosnek obierz, bazylię opłucz, oderwij listki, trochę odłóż do dekoracji, resztę wrzuć do malaksera. Dodaj czosnek, pestki słonecznika, ser oraz resztę oliwy. Zmiksuj na gładki sos. Przypraw go do smaku solą i pieprzem. Miękki ryż wyłóż na talerze. Polej sosem. Udekoruj odłożonymi listkami bazylii.Źródło: Tina