Do góry

Przekąski Przepis na:

Danie z gór

Danie z gór

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7152

Dodano:

Odsłon: 8087

danie tak się nazywa przez obecność górskiego sera oscypka, który można jednak zastąpić dowolnym ostrym serem

Składniki

  • 4 piersi kurze
  • sól, pieprz, majeranek do mięsa
  • 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny do marynaty
  • 1 szkl. borówek ( ja miałam mrożone)
  • 1 szkl.wina czerwonego półsłodkiego
  • 1 łyżka soku z cytryny do sosu
  • 1/2 łyżeczki skórki cytr.otartej,
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia piersi
  • 2 łyżeczki cukry, 1/2 łyżeczki otartej gałki muszkat.- do sosu
  • 4 plastry oscypka (1/2 cm)
  • 1 łyżeczka mąki ziemn.
  • 1 łyżka smalcu domowego- nawet mniej :)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi doprawić i zamarynować w oliwie i soku cytr- najlepiej całą noc. Następnie obsmażyć je na patelni - na oleju , szybko z obu stron, tak żeby się zrumieniły.

  2. Sos- w rondelku rozpuścić masło , dodać borówki , zagotować, dolać wino, doprawić sokiem cytr, skórką cytr., gałką i cukrem ,zagotować i zagęścić rozrobioną w odrobinie wody mąką ziemniaczaną- zagotować.

  3. Piersi posmarować od góry smalcem ( cieniutko). Na każdej piersi ułożyć 1-2 (zależy od wielkości) plastrów sera, zapiec na funkcjii grill ( mikrofala lub piecyk) i spożywać z pysznym borówkowym dobrem pochodzącym z rondelka.

  4. Smacznego wspomnienia lata życzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

reblax 10 lutego 2012 spędziłem chyba godzinę na czytaniu twoich przepisów i chyba się zakochałem

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń