Do góry

Dania główne Przepis na:

Danie z zieloną soczewicą

Danie z zieloną soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 3974

Dodano:

Odsłon: 292

Lekkie, smaczne danie na bezmięsny dzień.

Składniki

  • 1 szkl. suchej zielonej soczewicy
  • 1/2 brokuła
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 bulwy selera
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju kujawskiego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę namoczyć na 1 godzinę. Cebulę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymienione warzywa zeszklić na oleju. Dolać wody. Dorzucić pokrojoną cukinię i pomidory. Z soczewicy odlać wodę. Dodać ją do warzyw. Zbierać pianę wytwarzaną przez soczewicę. Następnie dodać przyprawy. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń