Do góry

Desery Przepis na:

Danio

Danio

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 745

Dodano:

Odsłon: 17654

lekkie i delikatne ciasto, idealne na niedzielę

Składniki

  • 6 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 5 budyniów waniliowych (na 0,5 l mleka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g serka Danio
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wrzątku
  • słoiczek dżemu brzoswkiniowego
  • płatki migdałowe
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i ciągle ucierając powoli przesiewamy budynie (proszek) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blaszkę 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy, pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180º (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

  2. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serki Danio a następnie wystudzoną ale płynną galaretkę.

  3. Formę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią aluminiową. Układamy pierwszy blat ciasta, wylewamy masę i przykrywamy drugim blatem. Odstawiamy w chłodne miejsce aby masa stężała. Wierzch ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń