Do góry

Przekąski Przepis na:

Danki śledzik lubi pływać

Danki śledzik lubi pływać

Autor: Chillnezka

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1190

Dodano: 17.12.2017

Odsłon: 17199

Z czasem wszystko się zmienia, nawet smaki. Będąc dzieckiem, nie mogłam pojąć miłości dorosłych do ryb w occie, w tym śledzi. Ja musiałam do tego dojrzeć, więc jeśli i Wy macie podobne doświadczenia, może warto się przełamać i spróbować zweryfikować swój gust po latach. Przepis zaczerpnięty od mojej mamy :-) Tak przyrządzone śledzie cieszą się dużym powodzeniem na imprezach, na które je przygotowuję.

Składniki

  • 1 kg płatów śledziowych
  • 4 duże cebule
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego
  • 6-8 liści laurowych
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 - 2 łyżeczki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe Matjas najlepiej kupić w sklepie rybnym, namoczyć je przez około 1 godzinę w zimnej wodzie w zlewie lub misce. Po tym czasie osączyć i każdy przekroić na 3 części. Przygotować sobie naczynie, w którym będą się marynować, może to być duży słój, szklana miska lub metalowy garnek.
    Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, a potem na talarki.
    Układać w naczyniu warstwami: śledzie, cebula, kilka ziaren ziela, 1 - 2 listki laurowe. I tal do wyczerpania składników.
    Przygotowując zalewę warto sobie zostawić wcześniej plastikową 1,5 l butelkę i wlać do niej wodę, ocet, olej oraz wsypać cukier. Zakręcić i mocno wstrząsać, aby składniki się wymieszały.
    Zalewy trzeba spróbować: ma być kwaśna, ale powinien być wyczuwalny cukier, który ten smak przełamie. Jeśli tak nie jest, dosłodźcie ją lekko, zamieszajcie i ponownie spróbujcie.
    Zalać nią śledzie.
    Jeśli będziecie robić większą porcję i zabraknie zalewy, proporcje są proste: 1/3 wody, 1/3 octu, 1/3 oleju, cukier.
    Śledzie wstawić do lodówki, trzeciego dnia powinny już być dobre. Podawać z ziemniakami w mundurkach lub chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 grudnia 2017 Hehehe, na zagrychę rzecz IDEALNA, a kto tego nie zna, niech pozna :) PYCHA :D

Pozdrowienia dla Mamy, moja też Dana ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń