Do góry

Desery Przepis na:

Delicja brzoskwiniowa

Delicja brzoskwiniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1820

Dodano:

Odsłon: 233

Soczyste brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Mają wspaniały, orzeźwiający smak. Najchętniej jemy je na surowo, bez dodatków, ale warto przygotować z nich oryginalny deser. Na niedzielne popołudnie przygotowałam delikatne i lekkie ciasto pełne brzoskwiń. Robi się je na prawdę szybko i niestety równie szybko znika.

Składniki

  • Spód:
  • 260 g ciastek zbożowych
  • 50 g masła
  • Pianka brzoskwiniowa:
  • 400 g dojrzałych brzoskwiń *
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru **
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny
  • Mus brzoskwiniowy:
  • 600 - 650 g dojrzałych brzoskwiń *
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Spód

    Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przekładamy do formy, dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki.

    Pianka brzoskwiniowa

    Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką, jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie partiami mus brzoskwiniowy i żelatynę. Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotową piankę wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

    Mus brzoskwiniowy

    Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką, jednolitą masę. Podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć, zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i odstawiamy do schłodzenia. Zimny mus wykładamy na piankę brzoskwiniową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Ciasto przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.

    Notes

    * można zastąpić brzoskwiniami w puszce
    ** jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie można dodać więcej cukru

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń