Do góry

Desery Przepis na:

Delicja wiśniowa

Delicja wiśniowa

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6642

Dodano: 21.01.2013

Odsłon: 41069

Pyszne ciasto. Tym razem zrobiłam w kwadratowej blasze, ale najładniej wygląda w okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki

  • Biszkopt: 6 jaj, 6 łyżek mąki tortowej, 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • MASA
  • kubeczek masła roślinnego lub prawdziwego
  • budyń wiśniowy
  • 1,5 szkl. mleka
  • 15 dkg. cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu i sok z całej małej cytryny
  • galaretka wiśniowa
  • polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i żółtka,miksować i dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać sok z cytryny i wszystko ładnie wymieszać.Biszkopt przelać do tortownicy 26 cm. i piec w tem.180st.C przez ok.45 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

  2. Ugotować budyń na mleku. Masło utrzeć z cukrem na puch i dodawać po trochu wystudzony budyń. Miksować na jednolitą masę. Na koniec dodać spirytus i sok z cytryny.

  3. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wogy i poczekać, aż będzie zastygać.

  4. Jeden blat biszkoptu posmarować kremem, a w drugim wykrawać literatką krążki. i taki "dziurawy" delikatnie położyć na kremie.W otwory biszkoptu nakładać już bardzo tężejącą galaretkę i przykryć wyciętymi krążkami. Polać ciasto polewą i wstawić do lodówki.

  5. Polewę można użyć gotową, ale jak się zrobi samemu jest o wiele lepsza. Do otworów, do których wlewamy galaretkę można powkładać po świeżej wisience.Życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 25 kwietnia 2013 polecam to ciasto moja mama go często piecze jest proste i smaczne ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 22 stycznia 2013 Goramarcina piekłam to ciasto kilka razy i dlatego polecam. Proszę napisz jak Ci wyszło i czy Tobie i Twoim gościom smakowało. Pozdrawiam cieplutko.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 21 stycznia 2013 Irma , skoro zachęcasz do spróbowania to na pewno jest ekstra, zresztą po jego wyglądzie już widać ,że pychota.Na razie do ulubionych ,bo dzisiaj robiłam ciasto maudie ,a twoje planuję na imieniny syna.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 21 stycznia 2013 Bosko wygląda, z pewnością wypróbuję. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 21 stycznia 2013 Limetko budyń kupowałam w Lewiatanie.
Dziewczyny zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

limetka 21 stycznia 2013 wiśniowy budyń ? ? ? nie widziałam nigdzie takiego...
ciasto wygląda wyśmienicie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 21 stycznia 2013 wyglada oblednie! do zrobienia w weekend :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 21 stycznia 2013 Elu masła jest 250 g. .
Zapewniam Was ciasto jest pyszne ))) Polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń