Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 141
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 59
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 141
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 59
Składniki
W garnku zagotuj wodę z margaryną. Wsyp mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdejmij ją wtedy z ognia. Wystudź. Do zimnej masy ptysiowej domieszaj kolejno jajka.
Wsyp proszek do pieczenia i utrzyj mikserem na jednolite, gładkie ciasto. Dwie jednakowe tortownice wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę ciasta. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do 220o C. Piecz po 15- -20 minut. Wystudź.
Szklankę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka oraz jajko wymieszaj z resztą mleka oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka. Gotuj, stale mieszając, do zgęstnienia.
Budyń zdejmij z ognia i dobrze wystudź. Potem utrzyj go z masłem na puszysty krem. Przełóż nim placki ptysiowe. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj