Do góry

Śniadania Przepis na:

Delikatne Bułeczki z Musem Jabłkowym

Delikatne Bułeczki z Musem Jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 8599

Dodano:

Odsłon: 4750

Bułeczki przygotowałam na sobotnie śniadanie dla moich chłopaków.

Składniki

  • 10 szt.
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant lub 16 g świeżych
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 80 g cukru
  • paczka cukru waniliowego
  • 2 jajka w temp.pokojowej
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • Mus Jabłkowy:
  • 5 jabłek
  • cukier do smaku
  • paczka cukru waniliowego
  • 1\4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy,obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
    3 jabłka starłam na tarce o grubych oczkach,wrzuciłam do garnka,wsypałam cukry i prażyłam na małym ogniu do rozgotowania się jabłek i zredukowania soku,pozostałe jabłka pokroiłam w grubszą kosteczkę i wrzuciłam do prażonych jabłek.
    Całość prażymy jeszcze 5 min.dodajemy cynamon i sok z cytryny,pozostawiamy do przestygnięcia.

    Rozcieńczyć drożdże w niewielkiej ilości ciepłego mleka,dodać odrobinę cukru i odstawić na 10 min.
    Do miski przesiać przez sitko mąkę,cukry,jajka i sól,śmietanę,miękkie masło,resztę mleka oraz rozczyn.
    Zagnieść ciasto ręcznie,lub przy pomocy miksera,na początku ciasto będzie lepkie,a na końcu ugniatania,bardzo miękkie i elastyczne.
    Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić do podwojenia objętości 1-1,5 godz.

    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką,podzielić na kawałki 60-70 g,każdy kawałek uformować w kulkę,następnie rozpłaszczyć w dłoni,można również delikatnie rozwałkować,do środka włożyć łyżkę musu i skleić ciasto tak,aby łączenie ciasta było pod spodem układając bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 20 min.
    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki mlekiem.
    Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy ok.25 min

  3. Bułeczki przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń