Do góry

Zupy Przepis na:

Delikatny krem z batatów

Delikatny krem z batatów

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 486

Dodano:

Odsłon: 243

Przepis na delikatny krem batatów z dodatkiem karmelizowanej pietruszki.

Składniki

  • 1 kg batatów
  • 4 duże pietruszki
  • Śmietanka 30% 150 ml
  • Śmietanka 18% 3 łyżki
  • Woda 700-800 ml (lub bulion warzywny)
  • 2 duże łyżki masła
  • Łyżka cukru
  • Przyprawy: słodka papryka, sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Krem z batatów:

    Bataty oraz dwie pietruszki obieramy i kroimy w kostkę
    Do garnka przekładamy pokrojone warzywa, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 30 minut
    Ugotowane bataty i pietruszkę miksujemy na gładką masę
    Dodajemy śmietankę 30%, śmietanę 18%, przyprawy do smaku
    Jeśli kremy będzie zbyt gęsty to należy dolać wody do uzyskania pożądanej konsystencji

  2. Karmelizowana pietruszka:

    Dwie pietruszki obieramy i kroimy w plasterki a następnie gotujemy około 5-7 minut
    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia
    Następnie dodajemy plasterki pietruszki i podsmażmy przez około 5 minut (karmelizujemy) do uzyskania złotego koloru

  3. Zupę przelewamy do talerzy i dekorujemy karmelizowaną pietruszką oraz śmietaną 18%.

    Więcej na naszym blogu: www.smacznebodomowe.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń