Do góry

Dania główne Przepis na:

Delikatny łosoś z pomidorami i śmietaną

Delikatny łosoś z pomidorami i śmietaną

Autor: tunaCooking

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 665

Dodano: 19.12.2012

Odsłon: 11435

Makaron z łososiem powstał z potrzeby chwili. Któregoś dnia po treningu wróciłam do domu potwornie głodna i musiałam coś ugotować na szybko. Ostatnio stawiam na zwiększenie ilości ryb w swojej diecie, więc postanowiłam zużyć spore kawałki łososia, które zalegały w lodówce. Ja podaję go z makaronem tagliatelle, ponieważ lubię jak jest on oblepiany przez sos, a w wypadku spaghetti niestety takiego efektu nie ma. Danie jest delikatne w smaku, lekko słone od ryby, a całość jest złamana słodko kwaśnymi pomidorkami.

Składniki

  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g łososia wędzonego na zimno
  • 200g śmietany 18%
  • makaron tagliatelle
  • sól i chili do smaku
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Osiem pomidorków koktajlowych przekroić na pół i podsmażyć do miękkości na patelni.

  2. Cebulę posiekać w drobną kostkę, dodać do pomidorków. W międzyczasie czosnek pokroić w drobne plasterki i dodać do cebuli i pomidorów. Smażyć dopóki cebula się nie zeszkli.

  3. Zagotować wodę na makaron i ugotować al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

  4. Łososia pokroić w kostkę ok 1,5x1,5cm i dodać na patelnię.

  5. Wszystko razem podgrzewać ciągle mieszając przez ok 7 minut. Z pomidorków powinny zostać tylko skórki, a miąższ powinien być zmieszany z rybą i cebulą.

  6. Dodać śmietanę, chwilę poddusić wszystko na małym ogniu. Doprawić solą i chili.

  7. Makaron podzielić na porcja i nałożyć sos. Dodać świeże pomidorki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń