Do góry

Dania główne Przepis na:

Delikatny mintaj pod pierzynką pieczarkową

Delikatny mintaj pod pierzynką pieczarkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 655

Dodano:

Odsłon: 4791

W gorące dni nie chce nam się za bardzo jeść. Nie wspominając o gotowaniu... Na obiad podałam letnią propozycję ryby z ziemniakami w mundurkach i pieczarkami ze śmietaną. Obiadek znika w mgnieniu oka, jest pyszny i lekki, robi się szybciutko.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aby były miękkie. Rybę (może być mrożona, wcześniej trzeba ją odmrozić) pokropić sokiem z połowy cytryny, posypać przyprawą do ryb (lub innymi ziołami) i posypać pieprzem. Odstawić na kilka minut

  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w pożądane kawałki lub plasterki i podsmażyć na patelni na łyżce masła. Posolić, żeby puściły soki, smażyć kilka minut, na koniec przyprawić jeszcze do smaku i dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Zdjąć z ognia i energicznie wymieszać. Dodałam na koniec jeszcze pietruszkę (akurat miałam suszoną, ale może być świeża).

  3. Rybę obtaczać w rozkłóconych jajkach i potem w bułce i usmażyć tradycyjnie na natłuszczonej patelni. Ziemniaki po ugotowaniu naciąć na krzyż, następnie rozchylić i nałożyć kawałeczki masła i posypać koperkiem. Następnie obok położyć rybę, na nią pieczarki. Gotowe:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 28 lipca 2012 No to jak na taki gorący dzień to się lilaniczko napracowałaś - dogadzasz swoim domownikom - obiadek super- pozdrawiam serdecznie

28 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń