Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser bezowy z bitą śmietaną"
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 35
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 100
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 303
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 35
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 100
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 303
Składniki
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodając po łyżce cukru, ubijamy tak długo, aż piana będzie lśniąca. Na koniec mieszamy delikatnie z octem i mąką ziemniaczaną. Dzielimy na pięć-sześć części. Na papierze do pieczenia rysujemy 5-6 jednakowej wielkości kółek. Każdy pokrywamy częścią ubitej masy.
Wkładamy do nagrzanego do 150oC piekarnika, nastawionego na funkcję termoobiegu. Po pięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 90oC. W tej temperaturze raczej suszymy niż pieczemy bezy. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Miksujemy, aż śmietana stężeje. Zimne bezy smarujemy bitą śmietaną i posypujemy przygotowanymi owocami.
Wartość odżywcza jednej porcji 346 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 55 g.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej sztuki około 2,10 zł.Źródło: Rewia