Do góry

Desery Przepis na:

Deser jabłkowo-gruszkowy z bitą śmietaną

Deser jabłkowo-gruszkowy z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 441 Ocena: 2651

Dodano:

Odsłon: 127

Pyszny deser lekko ciepłych owoców z dodatkiem zimnej bitej śmietany:)

Składniki

  • jabłko kwaśne 1 szt
  • jabłko słodkie winne 1 szt
  • gruszki 2 szt
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • śmietana kremówka 200 ml
  • cukier do smaku
  • kakao do dekoracji
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka. Skrapiamy sokiem z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu często mieszając.
    Najlepiej użyć dwóch rodzajów zarówno gruszek jak i jabłek: jedne soczyste, słodkie i miękkie a drugie twarde i kwaskowe. Miękkie soczyste szybko się rozgotują i puszczą sok a te twardsze zostaną w całości.
    Do owoców dodajemy cukier według uznania. Gotujemy ok. 10-15 min aż większość owoców się rozpadnie i masa zacznie lekko gęstnąć. Odstawiamy do przestygnięcia..
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem /jeśli owoce są bardzo słodkie możemy cukru nie dodawać/.
    W pucharkach układamy porcje jeszcze lekko ciepłego musu owocowego a na niego porcje bitej śmietany. Wierzch oprószamy kakao.
    Deser pysznie smakuje z gałką lodów śmietankowych:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń