Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser jogurtowo-kokosowy"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 180
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 180
Składniki
Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody, przestudź. Do miski włóż jogurt, dodaj cukier puder oraz wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Przełóż do jogurtu, delikatnie wymieszaj. Żelatynę połącz z 2 łyżkami masy jogurtowo-śmietanowej. Cienką strużką przelej ją do miski z masą, delikatnie wymieszaj mikserem na małych obrotach.
Do dużej foremki lub kilku mniejszych przelej przygotowaną masę, wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by masa dobrze stężała.
Przygotuj sos. Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż się roztopi i zbrązowieje. Garnek zestaw z ognia. Ciągle mieszając trzepaczką, cienkim strumieniem wlej mleko oraz śmietankę. Ponownie podgrzej, intensywnie mieszając trzepaczką, a gdy całość zacznie wrzeć, dodaj masło. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, aż wszystkie się połączą i powstanie jednolity sos.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie