Do góry

Desery Przepis na:

Deser na maślance

Deser na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 460 Ocena: 5542

Dodano:

Odsłon: 5785

Pyszny, delikatny deser. Latem gdy umieścisz go w zamrażarce, zamienia się w pyszne lody.

Składniki

  • Duża paczka okrągłych biszkoptów
  • Dwa pojemniki maślanki truskawkowej ( każdy po 300 g.)
  • łyżka żelatyny
  • Opakowanie serka mascarpone ( 250 g.)
  • Śmietanka 30% ( 500 ml. )
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Kilka łyżek kajmaku
  • trzy łyżki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na spód formy układamy biszkopty.
    Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała.
    Z maślanki odlewamy 200 ml i odstawiamy na bok, ponieważ dodamy ją do białej masy.

    Do napęczniałej żelatyny wlewamy wrzątek, w takiej ilości aby ją zakrył. Mieszamy, aż się rozpuści i dolewamy maślankę, energicznie mieszamy najlepiej rózgą kuchenną. Gdy zacznie tężeć, wylewamy na biszkopty.
    Śmietankę 30% miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder, mascarpone oraz maślankę, którą odlaliśmy czyli 200 ml.

    Masę wykładamy na różowy spód. Na wierzch układamy ponownie biszkopty. Masa kajmakowa jest na ogół twarda, więc musimy użyć trochę mleka, aby ją rozrzedzić i aby dobrze się ją wylało na biszkopty. Deser umieszczamy w lodówce na dwie godziny.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń