Do góry

Desery Przepis na:

Deser orzechowo-czekoladowy

Deser orzechowo-czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 46

Dodano:

Odsłon: 3404

Deser składa się z czekoladowego "brownie" z orzechami laskowymi , bazy kremowej waniliowej , części czekoladowej oraz części jogurtowej . Na górze jest starta czekolada oraz kiwi.

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady ( 1 i pół )
  • 100 g masła
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 80 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 460 ml śmietanki 30 % ( 2 smietanki kremówki )
  • 115g cukru
  • 4 żółtka
  • ekstrat waniliowy
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka żelatyny 
  • woda do żelatyny (2-3 łyżki)
  • 3 kiwi
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czekoladowy "brownie" z orzechami włoskimi .

    w rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę(100 g czekolady gorzkiej) , masło , cukier brązowy . Do miski dajemy 40 g mąki pszennej , orzechy wloskie , 4 jajka oraz rozpuszczona czekoladę. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok.12-15 minut w temp. 150 C. Ostudzamy .

  2. Baza kremowa waniliowa.
    w rondelku łączymy mleko , 85 ml śmietanki 30 % oraz odrobinę esktratu waniliowego . Podgrzewamy na małym ogniu do tzw. kożucha ( nie gotujemy ! ). W misce mieszamy 4 żółtka z 115 g cukru , bez ubijania . Dodajemy 85 g mąki i mieszamy . Dodajemy bazę waniliową . Mieszamy cały czas. Całość przelewamy i stawiamy na ogień ( nie przerywamy mieszania ) aż masa zgęstnieje . Odstawiamy do wystygnięcia .

  3. Cżęść czekoladowa .

    Czekoladę(50g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Mieszamy z polową masy waniliowej . Odstawiamy do wystygnięcia .
    Śmietankę (125 g smietanki 30 % ) ubijamy z cukrem pudrem ( 2 łyzki ) , dajdemy powoli krem czekoladowy , mieszamy .
    

  4. Część jogurtowa .
    Całą śmietankę 30 % ubijamy z cukrem pudrem ( 3łyżki) . Gdy ubijemy dodać rozpuszczoną zelatynę . Miksowac . Dodac jogurt naturalny , i jeszcze chwile miksowac.

  5. Etapy składania :

    1) wycinanie pierścieniem kółka z brownie .
    2) dodać do pierścienia część czekoladową
    3)nastepnie częśc waniliowa
    4) umiescic pokrojone kiwi w plasterki ( tak mniej wiecej 3-4 plasterki )
    5) masa jogurtowa
    6) starta czekolada i kiwi


    Mam nadzieję ze bedzie smakowac , zachecam do obserwowania .
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń