Do góry

Desery Przepis na:

Deser Pavlova

Deser Pavlova

Autor:

Przepisów i artykułów: 426 Ocena: 12375

Dodano:

Odsłon: 1741

Ciasto w smaku niezwykle delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Cały czas się zastanawiam dlaczego do tej pory nie skusiłam się na upieczenie pavlovej, ją po prostu trzeba spróbować aby się przekonać.

Składniki

  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 kubeczek 250 ml śmietany kremówki
  • 1 pomarańcza
  • kilka kostek czekolady
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka razem z cukrem ubijamy na sztywną pianę.

  2. Do ubitych białek dodajemy mąkę kukurydzianą razem z octem i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

  3. Ubitą pianę z mąką wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę formując koło o wysokości 5 cm.

  4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200'C, a po włożeniu foremki szybko zmniejszamy do temp. 160'C i pieczemy przez około 60 minut. Upieczoną bezę studzimy w piekarniku uchylając lekko drzwi na około 2-3 cm.

  5. Upieczoną i zimną bezę obracamy do góry nogami, na bezę wykładamy ubitą śmietanę.

  6. Na bitej śmietanie układamy kawałki pomarańczy, a następnie posypujemy startą na tarce czekoladą.

  7. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń