Do góry

Desery Przepis na:

Deser rabarbarowo-chia

Deser rabarbarowo-chia

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 100

Dodano:

Odsłon: 88

Jest, jest!!! - krzyknęłam gdy zobaczyłam eko rabarbar na półce jednego ze sklepów i nie wierzyłam, że ów cudo mogę znaleźć w dyskoncie ;) A jednak! Pomyślicie, że ze mnie jakaś wariatka, ale po pierwsze ja naprawdę jestem tak ekspresyjna, a po drugie jestem znaną w całej rodzinie i okolicy poszukiwaczką dobrych składników i eko produktów. Tak ucieszona pobiegłam do domu by zrobić coś jedynego w swoim rodzaju i przygotowałam 2 rzeczy, o jednym z nich opowiem dziś. To niby prosty deser ale ma w sobie i słodycz i kwas, który kochają fani rabarbaru (jak ja!). Deser łączy w sobie delikatność i kremowość jogurtu kokosowego z chrupką teksturą kokosa i chia. Ale romantycznie się zrobiło, ponoć rabarbar zwany w Polsce również jako rzewień jest uznawany za afrodyzjak!? ;)

Składniki

  • 200 gram rabarbaru (u mnie eko)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 ml wody
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 opakowania jogurtu kokosowego po 200g
  • łyżka wiórek kokosowych + łyżeczka do dekoracji
  • łyżka miodu lub syropu z agawy
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy dzień/ wieczór wcześniej lub 2-3 godziny przed podaniem.

    Weź nieduży słoik. Wrzuć tam nasiona chia i zalej 200g jogurtu, dobrze wymieszaj, potrząśnij nawet i włóż do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Jeśli masz czas to przemieszaj chia w międzyczasie co zapobiegnie powstaniu grudek.

  2. W międzyczasie, umyj rabarbar, pokrój go w plasterki, nie obieraj! Włóż do niedużego garnka, posyp cukrem trzcinowym i dolej wodę, doprowadź do wrzenia i duś do miękkości rabarbaru i całkowitego rozpadnięcia, około 8-10 minut. Ostudź.

  3. Podajemy!

    Przygotuj szklaneczkę, słoik lub jak u mnie kieliszek do wina.

    Włóż 2- 3 łyżki gotowych nasion chia na dno, wyrównaj.

    Wiórki kokosowe zmieszaj z jogurtem i miodem (lub syropem z agawy) i połóż na nasiona chia, około 2- 3 łyżki i wyrównaj.

    Ostudzony sos rabarbarowy nałóż na jogurt, około 2- 3 łyżki. Wyrównaj i posyp/ udekoruj swój deser wiórkami kokosowymi.

    Wyjdź na łono natury lub rozkoszuj się deserem rabarbarowo-chia w zaciszu domowym i pomyśl, że jesz bardzo zdrowo, owocowo i kokosowo...

    O pietruszka!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń