Do góry

Desery Przepis na:

Deser śmietankowo - karmelowy

Deser śmietankowo - karmelowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 699

Danie dobre do zjedzenia n agorące , upalne dni . Dobre dla wiecznie niezaspokojonych słodyczy dzieci ;) polecam gorąco!!!

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku o grubym dnie rozmieszać cukier z wodą. Podgrzewać, aż się skarmelizuje. Płynny karmel rozlać do żaroodpornych foremek. Rozgrzać piekarnik do 150 st. C.

  2. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej ziarenka i dodać do śmietanki. Podgrzewać powoli, aby śmietana nabrała waniliowego aromatu.

  3. Jajka, żółtka i cukier dokładnie utrzeć. Gorącą śmietanę wlewać stopniowo do jajek, cały czas mieszając. Napełnić tym kremem foremki z karmelem, przelewając masę przez sitko. Zakryć foremki folią aluminiową. Piec ok. 30 minut.

  4. Z tej proporcji otrzymamy mniej więcej 1 litr płynnej masy, liczba porcji zależy od wielkości foremek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń